Koosje


Koosje

De laatste column alweer. We zijn ruim een jaar verder. Koosje is inmiddels 16 maanden en heeft veel ontwikkelingen meegemaakt, en wij met haar.
Grappig om mee te maken dat het ene gedrag verdwijnt en dat daar weer iets anders voor terugkomt. Koosje en ik hebben vier cursussen gedaan:

Koosje 7

Puppy Fun, Gehoorzaamheid 1, zomercursus en Gehoorzaamheid 2. Ik zou het iedereen willen aanraden. Je leert er zoveel van en het is ook leuk om samen met je hond te doen. Koosje heeft de Gehoorzaamheid 1 goed afgerond. Ze begon als onzekere pup die, naarmate de cursus vorderde, steeds meer om zich heen ging kijken. Alle basisoefeningen voert ze goed uit. Ook de theorie die gegeven wordt bij deze cursus is heel leerzaam en het is fijn om ook de verhalen van andere mensen te horen. Zo hoor je dat iedereen weer tegen andere dingen aanloopt. Een tip waar ik veel aan heb (gehad), is dat jíj de baas bent over je eigen hond. Heel veel mensen geven -vaak ongevraagd, maar goed bedoeld- adviezen. Zoveel mensen, zoveel meningen. Volg je gevoel, maar houd je aan de adviezen van de mensen die er echt verstand van hebben.

Gehoorzaamheid

Koosje 5Gehoorzaamheid 2 begon echt heel goed. Koosje was gefocust en kon al snel los van de lijn de oefeningen uitvoeren. Maar…… de puberteit kwam ook om de hoek kijken. De laatste twee lessen merkte ik al dat ze minder presteerde. Ik weet dat er een moment komt dat de pup ineens alles vergeten is, wat ze geleerd heeft. Ik weet precies wanneer dit bij Koosje gebeurde, namelijk op de dag van de laatste les van Gehoorzaamheid 2. Koosje en ik gingen ’s ochtends naar de polder en voordat ik haar los laat, geef ik haar altijd het commando “zit”. Dit doet ze altijd direct, ze krijgt dan wat lekkers en dan mag ze los met het commando “vrij!”. We liepen samen de polder in en –zoals altijd- gaf ik haar het commando zit. Wat er toen gebeurde, was heel bijzonder. Koosje keek me aan met een blik van “waar heb jij het in godsnaam over??”. Ze maakte absoluut geen aanstalten om te gaan zitten. Ik probeerde het nog een keer, maar zonder resultaat. Ik dacht, ik móet nu consequent zijn en het net zolang volhouden totdat zij het doet. Ze mag nu geen succes hebben. Ik liep iedere keer een paar meter verder aan de lijn en gaf opnieuw het commando. Ik weet ook, dat je soms bij een pup 10 seconden moet wachten, dus ik wachtte geduldig af. Ze deed niets….. ja, ze keek me aan met een lege blik en bleef gewoon staan. Echt gekmakend. Al met al heeft het ruim 20 minuten geduurd, voordat ze ging zitten. En dat beloonde ik natuurlijk uitbundig! ’s Avonds hadden wij onze laatste les en ook daar was ze zo’n beetje alles vergeten wat we geleerd hadden. Jammer, maar ik weet dat het kan gebeuren en dat het later weer goedkomt, wat gelukkig ook gebeurd is.

Vertrouwen

Koosje 6

Wat ze ook zeggen, dat is dat je er zelf echt in moet geloven als je een commando geeft. Vertrouw erop, dat het goed gaat. Dit werkt best goed voor mij. Koosje had de (vieze) sloten ontdekt in de polder en met de oefening “naast” lukte het mij om haar weer keurig over ieder bruggetje te krijgen zonder een skinny dip in de vieze sloot. Op een gegeven moment vond ik het ook prima dat ze uit grotere vijvers ging drinken. Ik had er weer vertrouwen in. Zolang ik dat staartje boven het gras uit zie komen als ze drinkt, ben ik tevreden. Zo liepen we in de wintermaanden in de polder en kwam ik op een groot breed grasveld waar ik altijd loop en wat een soort hondenspeeltuin is. Veel hondenbezitters verzamelen hier, lekker overzichtelijk en de honden kunnen heerlijk spelen. Hier is ook die grote vijver. Er lag een heel dun laagje ijs op, maar de honden konden nog wel aan de waterkant drinken. Ook nu had ik er weer alle vertrouwen in dat Koosje “gewoon” ging drinken. Ik liet haar naar de vijver gaan en stond daar met alle andere hondenbezitters gezellig te praten. Ineens werd iedereen stil….. Koosje ging niet drinken, nee zonder te aarzelen holde ze het ijs op dat veel en veel te dun was! Achter iedere sprong die ze maakte zag ik het ijs breken. Iedereen stond aan de grond genageld en ik was al klaar om er in te springen. Ik holde zelf naar de zijkant en riep haar terug. Godzijdank kwam ze meteen naar mij toe via het ijs waar ze nog niet gelopen had. Wát was ik geschrokken! Zij vond het geweldig, dat wel. Dit is dus een voorbeeld van iets teveel vertrouwen in je hond…… Sindsdien lijn ik haar aan in dit soort situaties. Dit wil ik nooit meer meemaken.

Blij Ei

Verder kan ik alleen maar zeggen, dat we met Koosje echt een bijzondere hond hebben. Ze is voor ons ongelooflijk lief. Ze is erg aanhankelijk, ze zal nooit ver bij mij weg lopen. Daar ben ik wel blij mee. Ze speelt graag met andere honden. Iedere dag gaat ze lekker naar de polder en/of het bos. We nemen haar ook mee naar restaurants, daar gedraagt ze zich heel goed. Autorijden vindt ze heerlijk, het eerste wat ze doet als ik met haar naar buiten loop, is kijken of de garage openstaat. Ondanks het gekwispel zie ik dan wel even een teleurstelling als die dicht is. Als ik ’s ochtends beneden kom, is ze zo ontzettend blij, iedere dag weer. En eigenlijk ieder moment van de dag. Als we naar buiten lopen voor haar eerste plas, loopt ze zo enthousiast te kwispelen dat haar hele achterwerk van links naar rechts gaat. En dit houdt ze vol tot ze weer binnen is. Daar wil ze dan alleen maar kroelen en kusjes geven. Het wasvrouwtje noem ik haar ook. Helaas is haar gedrag naar vreemden nog niet zo goed. Hier zijn wij serieus mee bezig en hebben daar ook adviezen voor gevraagd.

Koosje 4Maar wat ik vooral zie bij Koosje is een “blij ei”. Koosje is een gelukkig en blij hondje en vindt het heerlijk om te wandelen en dingen te ondernemen, maar ook vindt ze het ook heerlijk om thuis te zijn. Dat is zo leuk om te zien. Als ik met haar ga wandelen, loopt ze superblij kwispelend mee als we vertrekken, maar als we na de wandeling de oprit van het huis oplopen, begint ze ook weer heel enthousiast te kwispelen. We zijn er nog lang niet en ik blijf ook met haar trainen. Maar vooral ook genieten van elkaar! Ik wens iedereen een hele fijne zomer toe en geniet van je hond!

Noot:

Ludy (en Koosje) enorm bedankt voor je bijdrage aan onze nieuwbrief!

Heel leuk om te lezen hoe je het opvoeden van Koosje allemaal hebt ervaren en wij denken dat veel hondeniegenaren zich herkennen in jouw verhaal en er hun voordeel mee (hebben) kunnen doen.

 

Tags: hond & baas, column, cursist, ludy, koosje

CONTACT:logoHoS01
Hond op School B.V.
Veilingweg 3
3034 KB Rotterdam
06 - 29 54 40 50 | Danielle
06 - 18 29 98 73 | Dennis
info@hondopschool.nl
www.hondopschool.nl
KvK: 63713624
BTW nr: NL 855367143B01
IBAN: NL50 RABO 0118859463
VOLG ONS:
facebook bg   'Like' ons op Facebook
twitter bg   Laatste nieuws via Twitter
youtube bg   YouTube kanaal
rss bg   Interessante artikelen
NIEUWSBRIEF:
Altijd op de hoogte van nieuwe cursussen, workshops of hondennieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.