De wereld ontdekken

Onze band groeit

Bijzonder dat je al direct van je pup houdt als je haar krijgt. Maar onze band groeit nog iedere dag, net als Koosje. Ze komt 1 kilo per week aan en ik val 1 kilo per week af (maar dit laatste is na een paar weekjes gestopt…..).
We hebben de Puppy Fun afgerond en zijn begonnen met de Gehoorzaamheid 1. Heel leuk om te doen en ze doet het ook goed. Nog erg op mij gericht, wat natuurlijk ook wel lief en fijn is. Het is wat minder fijn in huis. Daar volgt ze mij overal.

Koosje 1Als ik even naar boven wil om bijvoorbeeld een was op te hangen, staat ze onderaan de trap te janken. Het is een open trap, geen enkele hond heeft ooit geprobeerd om naar boven te lopen, maar zij dus wel. Doodeng, want ze kan niet zelf naar beneden. Dus dat betekent barricaderen en de oefening “af en blijf”.
Doordat ze mij constant volgt en in de gaten houdt, slaapt ze alleen maar als ze in de bench ligt. Het is dus aan mij om haar geregeld in de bench te leggen, zodat ze voldoende slaapt. Ik zie het aan haar als ze moe wordt. Dan krijgt ze zo’n lodderige blik en beweegt ze wat onhandig. Ze vindt het prima om in de bench te liggen en ook het alleen zijn, gaat heel goed.

De wereld ontdekken

Koosje 2

Ze heeft haar laatste enting gehad en ze is klaar om de wereld te ontdekken. Ze mag nu los en we kunnen plaatsen opzoeken waar andere honden zijn. Echt zo ontzettend leuk die eerste keer in het park dat ze los van de lijn ging. In eerste instantie bleef ze alleen maar bij ons, totdat ik ging rennen. Ze ging helemaal los, ze vond het geweldig. We gaan nu iedere dag naar andere plekken waar ze lekker los kan. Ik houd mij nog steeds aan het bewegingsschema, dus ik ga meerdere malen per dag naar verschillende plaatsen. De polder, het bos en parken. Ze blijft los van de lijn nog steeds heel dichtbij mij. Eigenlijk blijft ze alleen maar achter me lopen en heeft ze nog geen oog voor de omgeving. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat nog wel gaat veranderen naarmate ze meer zelfvertrouwen krijgt.

En inderdaad, na verloop van tijd gaat ze steeds iets verder. Ik vind het prachtig om te zien hoe ze alles ontdekt. Meertjes, nieuwe paden, fietsers, paarden, alles is nieuw en leuk om te ontdekken. Als we andere honden tegenkomen, is ze heel enthousiast en wil ze spelen. Dan heeft ze even geen oog voor het vrouwtje. Maar ik heb de oefening “hier” vanaf het begin heel intensief getraind en dat doet ze super. Ook al is ze aan het spelen, zodra ze het commando krijgt, aarzelt ze niet en komt ze direct naar me toe. Ik beloon haar hier ook altijd voor. Totdat ik een keer in de polder liep en Koosje bleef staan en niet op mijn commando reageerde. Toen kwam ik op het idee om mij te verstoppen. Dat deed ik vroeger bij Teuntje als ze te ver bij mij vandaan ging. Dus daar zat ik in de bosjes te wachten tot daar een Koosje in paniek zoekend naar het vrouwtje aan zou komen hollen. Niets was minder waar…. helaas, ze kwam niet. Ik begon mij zorgen te maken, dit is toch niets voor haar? Ik ben opgestaan en toch maar naar haar toe gelopen. Wat ik toen aantrof was niet zo leuk (voor mij dan). Koosje lag heel enthousiast te rollen in verse dampende paardenpoep, terwijl ze constant een hap nam. Dit was dus toch interessanter dan het vrouwtje…. Ze was zo goor, helemaal bruin van de poep en ze stonk! Dit was geen slimme actie van mij. Maar wel van geleerd, dacht ik.

Koosje 3Een week later liep ik op hetzelfde stukje en kwamen we een hond tegen. Koosje ging met de hond spelen en uiteindelijk wilde ik doorlopen en riep haar. Ook deze keer kwam ze niet direct, maar ik vertelde de man met de hond dat ik gewoon door zou lopen en dat ze wel achter mij aan zou komen. Ze luisterde immers perfect…. Ik liep dus door en ging de bocht om, waardoor ik geen zicht meer had op haar. Ik riep haar en toen hoorde ik een harde plons en enorm gelach van een paar dames. Mijn hart begon te bonzen en daar kwam ze aan hollen. Drijfnat, stinkend en pikzwart. De twee dames vertelden mij lachend dat ze tijdens het spelen en een gekke sprong maakte waarbij ze de sloot niet zag. De sloot ligt achter een grote rietkraag en heeft zij dus niet gezien. Ze kwam met een luide plons in het water terecht en ging echt koppie onder, aldus de dames. En dat was te zien ook. Dit was dus weer niet zo’n slimme actie van mij, maar ik had wel de hoop gekregen, dat ze voortaan de sloten zou ontwijken. Wordt vervolgd……

Tags: hond & baas, column, cursist, ludy, koosje

CONTACT:logoHoS01
Hond op School B.V.
Veilingweg 3
3034 KB Rotterdam
06 - 29 54 40 50 | Danielle
06 - 18 29 98 73 | Dennis
info@hondopschool.nl
www.hondopschool.nl
KvK: 63713624
BTW nr: NL 855367143B01
IBAN: NL50 RABO 0118859463
VOLG ONS:
facebook bg   'Like' ons op Facebook
twitter bg   Laatste nieuws via Twitter
youtube bg   YouTube kanaal
rss bg   Interessante artikelen
NIEUWSBRIEF:
Altijd op de hoogte van nieuwe cursussen, workshops of hondennieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.