Opvoeden


Hier!

Na de twee “ongelukjes” die ik in de vorige column beschreef (paardenpoep en sloot), besloot ik het commando “hier” nog intensiever te trainen. Ik zorg er altijd voor, dat ik iets lekkers in mijn zak heb en beloon haar heel enthousiast als ze luistert. Dit doe ik met mijn stem, houding en met lekkers. In het begin ook met de clicker, maar die heb ik inmiddels niet meer nodig.

Koosje hierIk lijn haar tijdens de wandelingen ook regelmatig aan, zodat ze dat gewoon gaat vinden. Ik weet nog van onze vorige hond, dat zij aan het einde van de wandeling nooit wilde komen. Ze wist dan dat ze aangelijnd zou worden en dat de wandeling was afgelopen. Daar heb ik dus van geleerd. Bij Koosje gaat het heel goed. Zelfs als ze aan het spelen is met andere honden, hoef ik maar één keer “Koosje, hier” te zeggen en dan komt ze direct. Er zijn al veel mensen die met verbazing hebben gekeken dat zo’n pup (en dan ook nog een dog….) zo goed luistert. Daar ben ik wel trots op. Dit is ook een oefening die goed getraind wordt tijdens de Gehoorzaamheid 1. Maar goed, we zijn er natuurlijk nog niet.

Tandjes wisselen

Koosje is aan het wisselen en bijt werkelijk overal op. Zij bijt vooral op keiharde materialen, zoals het aluminium van de schuifpui, de parasolvoet, de poten van de tuinstoelen en tuintafel. Ik geef haar alternatieven: speeltjes, flossen, een gevulde Kong. Maar de speeltjes en flossen overleven het niet, die heeft ze in no time kapot gebeten en zo’n Kong is al snel leeg en dan niet interessant meer. Wat wel (even) helpt, zijn natte washandjes die in de vriezer gelegen hebben. Maar ook dat is van korte duur. En een andere tip is haar voerbrokjes met water prakken en in de kong stoppen, die je vervolgens ook in de vriezer legt. Het verzacht de pijn even. Ik weet, dat je een pup geen botten en dergelijke mag geven waarbij het materiaal niet meegeeft als je je duimnagel erin zet, maar het is nu kiezen tussen twee kwaden. Ik heb dan ook runderhuid botten gekocht en daar houdt ze het wel een tijdje mee vol (altijd onder toezicht). Je hebt in deze periode wel je handen vol, maar weet gelukkig dat het tijdelijk is. Ik vind overal tandjes, die ik bewaar. Geen idee wat ik ermee ga doen, maar vind het toch leuk om te bewaren.

De bank

Koosje bankWij hebben ervoor gekozen, dat Koosje niet op de bank mag. Het valt niet mee om dit te leren, zeker omdat zij het liefst constant bij je wil zijn. We hanteren dezelfde methode die we bij Teuntje hebben gebruikt. Dat betekent, dat wanneer zij op de bank springt, wij direct zwijgend opstaan en weglopen, iedere keer weer. Op dat moment is het voor Koosje niet leuk meer om op de bank te liggen en ze springt er dan ook meteen vanaf en komt achter ons aan. Het is een hele hondvriendelijke manier, maar het vergt wel veel uithoudingsvermogen en geduld van ons. Ik denk dat de buren wel hebben gelachen als ze ons weer eens met een wijntje en een toastje in de keuken zagen staan, keer op keer…. Maar de aanhouder wint (als het goed is). Als het voor haar niets oplevert, zal ze het niet meer doen. Hoewel ze ook weleens aanstalten maakt om op de bank te gaan liggen, zonder dat ik erop zit. Maar wel als ik in zicht ben. Ze gaat dan met haar voorpoten en bovenlijf op de bank liggen en kijkt of ik het wel zie. Ik moet dan wel stiekem lachen, maar loop resoluut weg en dan komt ze achter mij aan. Uiteindelijk zal ze het leren, dat is in ieder geval de bedoeling….

Tags: hond & baas, column, cursist, ludy, koosje

CONTACT:logoHoS01
Hond op School B.V.
Veilingweg 3
3034 KB Rotterdam
06 - 29 54 40 50 | Danielle
06 - 18 29 98 73 | Dennis
info@hondopschool.nl
www.hondopschool.nl
KvK: 63713624
BTW nr: NL 855367143B01
IBAN: NL50 RABO 0118859463
VOLG ONS:
facebook bg   'Like' ons op Facebook
twitter bg   Laatste nieuws via Twitter
youtube bg   YouTube kanaal
rss bg   Interessante artikelen
NIEUWSBRIEF:
Altijd op de hoogte van nieuwe cursussen, workshops of hondennieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.